Чим розчинна кава гірше зернової ?
Напевно всім відомо, що при виборі кави краще віддати перевагу зерновій. Але не всі знають основні відмінності між цими двома напоями. Про них і піде мова.
І зернову і розчинну каву роблять з кавових зерен. З зерновим все зрозуміло - зібрані зерна обсмажують, в процесі цього відбувається розкриття аромату і вони зі світлих перетворюються в коричневі. Далі їх герметично упаковують. Для приготування напою зерна кави молять в спеціальній кавомолці і заварюють в турці на вогні або використовують кавомашини.
З розчинною кавою справи йдуть складніше - зернам належить виконати довгий шлях. Їх також обсмажують і подрібнюють в грануляторі до розміру 1,5-2мм, далі отриманий порошок варять. На виході виходить дуже міцний кавовий екстракт. Після його висушують за допомогою гарячого повітря, який подається під тиском. Екстракт висушується практично миттєво, перетворюючись в відомий нам порошок.
Існує також сублімована розчинна кава. Її теж обсмажують і варять, але сушать у вакуумі при мінусовій температурі. Завдяки сублімації кави максимально зберігає свої властивості. Вартість її вища, ніж звичайної розчинної. Для приготування напою досить залити порошок окропом, додати цукор за смаком.
Так чому ж все таки розчинна кава гірше? Її роблять з дешевих сортів кави, при цьому на упаковці зазвичай не вказують яких саме. Найчастіше в складі можна прочитати, що з самих добірних зерен найкращих сортів. Але насправді це не так. В процесі виробництва кава втрачає свої корисні властивості: у ній менше таких важливих мікроелементів, як калій і магній. До того ж, вона містить мало кофеїну. Тому підбадьоритися після чашечки такого напою навряд чи вдасться! До речі, розчинна кава абсолютно не має запаху! Виробники додають в порошок кавові масла для додання продукту аромату. І добре б, якщо ці самі масла натуральні, а не штучні. Тобто, в розчинній каві є тільки один плюс - зручність. Не потрібно нічого нікуди засипати або варити і чекати. Досить просто залити водою.
Зернова кава зберігає всі корисні властивості, в ній вищий вміст кофеїну. Про смак і аромат і говорити нічого! Плюс ви завжди знаєте що купуєте - на упаковці вказано сорт (найчастіше це арабіка, але є і робуста, а також різні бленди на будь-який смак). Вибирайте тільки найкраще для себе, адже не так вже й багато часу займає приготування ароматної натуральної кави!