Який помол кави повинен бути. Правильне приготування еспрессо
Приготування смачної, ароматної кави, справжнє мистецтво!
У нашій статті ми розповімо, який помол кави буде ідеальний для еспресо, і як правильно приготувати цей напій.
Родина еспрессо- Італія. Саме там придумали пропускати гарячу воду під тиском, через мелену каву.
Правильний помол кавових зерен є основним моментом для приготування смачного напою.
Для еспресо об'ємом 30 мл, підходить тонкий помол з екстракцією 25-30 секунд. Екстракція - це процес вилучення з кавових зерен смакових і ароматичних компонентів при взаємодії з водою. Кава матиме гіркий смак і станеться переекстаркція - якщо помел виходить занадто дрібним. І навпаки недоекстракція - при надмірно великому помелі. В цьому випадку кава виходить кисла, без насиченого смаку.
Професійні бариста використовують конічні кавомолки, які молять зерна між жорнами. На виході виходить щільний і густий помол. У простій кавомолці, важко отримати таку якість помолу.
Як же приготувати бадьорий еспресо?
Еспрессо, готується особливим і непростим способом. Важливо дотриматися всіх правил приготування напою. Це вміння приходить з досвідом, тому варто запастися терпінням.
1. Обираємо сорт.
Смачний еспресо має щільну пінку на поверхні, і досить потужний смак, який відчувається тривалий час. Навіть при додаванні молока, смак не втрачає своїх особливостей.
Для еспресо підійдуть спеціальні еспрессо-суміші і моносорти. Найчастіше в них присутній арабіка і робуста.
Ступінь обсмажування допускається легка або середня. Обсмажені зерна для еспресо, краще використовувати в перші два дні. Пролежавши довше, кава може почати гірчити.
2. Підготовка обладнання.
Для якості кожної порції кави, важливо підтримувати частоту всіх елементів кавомашини. Після приготування напою, кошик, холдер, дисперсійні сітки, слід промити в мильній воді і ретельно прополоскати.
3. Приготування.
Нарешті, починаємо готувати.8-22 грамів свіжозмеленої кави, засипається в холдер.
Розрівнюємо, прибираємо всі грудочки і пресуємо темпером, до утворення щільної таблетки.
Потім, через таблетку пропускається вода температурою 92-95 ℃, під тиском в 9 бар.
Через 25 секунд, кава готова.
Співвідношення якісного помолу, правильної темперовкі і необхідної температури води - запорука смачного еспресо.
Розливається еспресо в заздалегідь підігріті чашки 60-90 мл. Обсяг кави становить 30-50 мл. Правильно зроблений еспресо, легко п'ється без додавання цукру. Подається разом зі склянкою холодної води, щоб повною мірою відчути смак напою.