Кількість
|
Вартість
|
||
|
Іван чай – це напій, отриманий із ферментованого листя купрію (дикий льон), який можна вживати щоденно. Завдяки процесу ферментації відбувається розщеплення деяких видів алкалоїдів, що містяться у свіжому листі, а тому Іван чай майже не має застережень до вживання (за винятком індивідуальної чутливості).
Цей напій відносять до групи етнічних чаїв, як-то ройбуш, мате тощо
Заварювати Іван-чай рекомендують декілька разів. На відміну від китайських та індійських чаїв, приготовлений Іван чай можна використовувати до двох діб, оскільки в ньому не виділяються пуринові кислоти.
Іван-чай завдяки його властивостям та тонізуючому ефекту на організм називали на Русі «напоєм сили». У своєму складі містить:
- дубильні речовини (10 – 20 %)
- вітамін С (400 мг на 100 г), що робить його імуностимулюючим напоєм з протизапальним впливом
- легку знеболювальну дію завдяки наявному пектину і флавоноїдам
- не містить кофеїну, щавлевої чи пуринової кислоти, які негативно впливають на обмін речовин
- велику кількість мікроелементів заліза, міді та марганцю